iklan atas

Mari mari mari..

Monday, February 13, 2012

Muhalabiyah

Assalamualaikum..

Semalam aku wat Muhalabiyah..
ape Muhalabiyah tue?

Mahalabiya is a sweet Arab dessert similar to blancmange, made of milk and sugar, and thickened with cornstarch then laced with rose water or orange blossom water. It is often eaten during Ramadan after iftar or for the dawn meal of suhor. The milk custard can be decorated or garnished with a sprinkle of cinnamon, raisins, dessicated coconut, or with ground nuts such as pistachio or almond, depending on preference. 

resipi asal
Ingredients
Serves 6

6 cups whole milk
5 tbsp corn starch
5 tbsp sugar
1/2 tsp rose water or orange blossom water



Mase aku dkt Mekah hr tue, kitorg makan Muhalabiyah nie dkt restoren Safa..
Biase kalo makan kat luar, kitorg makan Khunafak..(desert Arab gak)
tapi malam tue, Rahman belikan kitorg Muhalabiyah..(TQ dik)

::nie muhalabiyah kitorg makan kat Safa::

pastu sebab sedap, aku pon beli la Muhalabiyah instant kat Bin Dawood sbb nak wat kat Malaysia..
beli instant je..kalo search kat internet, ade je resipi nak wat from scratch..bukak je link kat atas tue..dlm tu pon ade resipi die..:)

so semalam aku pon wat la muhalabiyah lepas dah 2bulan balek Malaysia..ahahahahahah..
senang je wat..Instant la katekan.. :)

ok nie aku tunjukkan cara2 wat muhalabiyah(gune serbuk segera)
::nie kotaknye::
::tuang serbuk dalam mangkuk::
kita akan gune 475ml fresh milk..yang nie depends on korang..kalau nak sedap, gune susu perisa vanilla pon sedap..campurkan 2sudu dari susu td ke dalam serbuk dan kacau sebati..
::2sudu susu + serbuk yang dah dikacau::
::panaskan baki susu td dalam kuali..tak payah lame sgt..agak2 smpi die dah nak ade bubble2 tue, campurkan ke dalam bancuhan 1st td tue..kacau sampai sebati, then tuangkan balek ke dalam kuali::
::kacau lagi sampai sebati sampai bancuhan jd agak2 mcm pekat macam kat atas nie::
::dah pekat dan sekata, boleh tuangkan ke dalam acuan::
::then, hiaskan ikut suke anda..aku letak kacang almond yang ditumbuk2 dgn lesung batu je::

::pastu masuk dlm fridge, tunggu sampai sejuk, then masa utk makaaaannnn::

::tengok budak gigi besar nie suke btol makan..abis semangkuk..:) ::



4 comments:

  1. Kemain gik mun dah suka makan. Senyummmmm....

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Adila,

      Syiekin tak guna rose water tu sbb beli instant yang memang dah ade campuran rose water..tp rasanya dkt kedai kek ade kot..harap membantu..:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...