::the BEST thing about ME is YOU::

iklan atas

Mari mari mari..

Sunday, April 19, 2015

Instagram : syiekinna



Sehari di #istanbul ...free tour dari #turkishairlines kita join #touristanbul ...hr ni #aishzhafran tak sihat..demam pulak last day di mekah, tapi nasib tak berapa nak merengek masa tour tu..ihihihi..tour ni dorg bwk jalan2 melawat tempat bersejarah di istanbul, dan 1st stop kita breakfast dulu makan makanan turki...best walaupon aish demam, tapi kita enjoy..aish sempat main mulut berasap bila bercakap..ihihihi.. #syiekinazam #mamafaizzhafran #semiDIYumrah #fauzifamili


Thursday, April 16, 2015

Semi DIY Umrah: Perancangan awal

Assalamualaikum..

Hari ni syiekin akan share serba sedikit lah pasal kitorg buat Semi DIY umrah hari tu..Kenapa syiekin gelarkan trip kami tu ke Semi DIY Umrah? sebab, syiekin masih menggunakan khidmat travel agent untuk beberapa urusan..nak jugak buat full DIY, tp nanti lah maybe next time ihihihihih..

Actually lama dah planning nak buat umrah dengan suami..ye laahh umur dah makin meningkat..nak pergi buat haji giliran masih lambat lagi..alhamdulillah lah syiekin dah pernah pergi haji masa bertugas dulu..tapi still nak jugak pergi haji ikut sama macam jemaah haji yang lain kan..kalau rajin, jemputla baca kisah "Panggilan Haji Syiekin"

pastu bila dah kira2 budget lepas tolak2 untuk buat rumah ding2 dong, suami pun cakap, oklaa jom kita gi umrah tahun 2015(ni masa tahun 2014)..sebagai isteri yang rajin buat survey, kita pun buat lah kajian survey pakej umrah sana sini and compare untuk dapatkan harga yang murah and bersesuaian dengan kitorg bertiga..ohh ye syiekin mmg dari awal, kalau nak buat umrah, memang nak bawak aish sekali..sebab si kenit tu pon sebab dah tau mama die pernah ke mekah, so bila ada azan di tv3, die pon selalu ckp, aish nak pergi kaabah..so, dari awal dah survey pakej utk kitorg bertiga..

kalau survey rata2 pakej, since kitorg kene amik bilik berdua, plus ada budak, harga mmg agak lumaayaaaaaannn ihihihihih..lagi laa mcm aku kalau boleh takmo hotel jauh2 sgt sbb mengenangkan bawak budak kan..nanti nak kene dokong lah ape lah..banyak faktor la yang aku memang nak kene tgk sebab bawak budak..

antara faktor2 yang aku kene consider:
- bilik untuk berdua, si aish tak de tilam takpe sbb die tdo bawah ketiak mama die je ihihihihih
- jarak antara masjid and hotel..kalau kat madinah aku tak kesah sgt sbb hotel mmg dekat2 je dgn masjid nabawi tu..tapi mekah laa aku risaukan..sebab mekah kan tgh construction, so aku tak pasti hotel mana yang sesuai, dekat dengan masjidilharam, ok utk aku stay..masa aku pegi dulu, aku duduk pusat rawatan syisyah, so tak berapa tau sgt area mekah ni..
- route perjalanan umrah kami..nak masuk madinah dulu ke..nak buat umrah dulu, berihram dari malaysia dulu ke..pastu transit plak cemane..lame ke..kejap ke..sbb bawak budak..mmg aku banyak fikirkan utk aish masa survey2 dulu..ye laahh bawak budak ni, mmg banyak peel sikit..kang penat, mengarok..hihihihih..so, aku pilih utk mudah, kami akan ke madinah dulu..
- harga..tu paling penting utk aku..sbb rata2 pakej yang aku nak, harga nya agak tinggi..
- tarikh nak pergi..ihihihih since suami dah bagi green light utk pergi, dan aku sebagai tukang carik info bla3, aku pon merancang utk ber anniversary perkahwinan kami yang ke-6 di tanah suci..tak kisah la di madinah ke, di mekah ke, asal kami ada di sana pada 14/3/2015..(saje je kan..alasan lebih ihihihihi)

so, lepas gugel2 info pakej2 yang mengikut keinginan aku yang di atas tu, ternyata harga adalah terlalu lumayan buat kami sebab kebetulan date yang dipilih tu dah dkt cuti sekolah..ke lagi seminggu nak cuti sekolah..agak frust di situ..

ada satu point tu, aku mcm dah fedup mencari pakej yang sesuai, plus ditambah dengan pengalaman2 umrah org2 yg kene tipu dengan pakej umrah(tak semua ehh aku ada jugak baca pengalaman yang manis je sepanjang dorg umrah dengan pakej), sampai aku mcm tak payah la bawak aish..so aish nye budget, ditopup utk budget kitorg berdua..uhuhuhuuh..tp masa tu memang belah bahagi je rasa dalam hati..nak tinggalkan aish, tapi nak bawak aish..haaa mcm tu la perasaan mak2 ni ihihihihih..

sampai laah aku tiba2 ntah cemane, terjumpa blog yang banyak sangat info pasal DIY umrah ni..bila aku baca info2 dalam tu, aku mcm terdetik, boleh ehh umrah sendiri tanpa pakej? boleh ehhh..ok kee..cemane? ape nak buat? mcm2 yang aku pikir..then aku buat pulak gugel search diy umrah, Ya allah....ade rupanya, ramai rupanya yang dah pernah buat umrah cara DIY..aku je yang tak tau..tue laaa asek setkan dalam kepala otak, kalau nak gi umrah, kene pakej..haaa padan la muka..uhuhuhuhuh..

then, dari situ, aku bangkit kembali(ahahahahaha), aku buat kajian balek dari sekecil2 info, sampai ke perkara2 yang rumit..haa amik kau..untuk mengelakkan suami reject planning untuk buat umrah secara DIY ni, aku pon memang stadi dari A-Z, sediakan segala info yang kukuh untuk yakinkan suami yang kita boleh pergi umrah secara DIY, dengan budget yang lebih rendah dari pakej agent, dan yang penting si aish hanya bayar tiket flight je..:)

ohh ye, selain dari gugel2 info di internet, aku telah merequestkan diri aku untuk join group perbincangan umrah DIY ni..nak tau group ape?  ok next entry insyaAllah aku akan share dengan korang k?

so tu lah kisahnya perancangan awal umrah kami..ni baru nak rancang, bila dah dpt green light untuk berumrah secara DIY, ada lagi perkara yang perlu dibuat ihihihih..maklumlah buat sendiri kan..kalau amik pakej, senang, bg je duit semua siap ihihihih..

okaylahh, jumpa di next entry..



Tuesday, April 14, 2015

update baru umrah DIY

Assalamualaikum..

emmm lamanye tak update blog..asek auto post gambar instagram jee..
mmm so jom kita merajinkan diri untuk update blog sekerap mungkin bermula hari ni..

oklaa..banyak nak update dalam blog especially part kitorg sefamily baru je balek dari umrah DIY last 3weeks..ihihihih br nak update kan..alhamdulillah, perjalanan pegi sampai balek dipermudahkan..ada la dugaan sana sini sikit tp, anggap je bende yang kita lalui tu sebagai dugaan Allah..

oklaaa...nanti kita buat entry satu2 pasal perjalanan umrah, plus gambar..ohh yaa, kitorg buat DIY umrah ni pon bersebab..bukan sengaja takmo amik pakej..nanti kita share2 ye cemana sy boleh decide nak buat umrah DIY ni..

before tu, belanja 1 pic dulu untuk tatapan koraaanngg semua..(ahahahah macam laa ade yg bace ) :D

::aish zhafran dekat KLIA before kita terbang ke Dubai::



Monday, April 13, 2015

Instagram : syiekinna



Kitorg stay hotel budget je kat #mekah tapi jarak ke #masjidilharam still mampu jalan lagi untuk patah balik masjid, ke tempat makan, lontar riyal di kedai2 keliling..yang bestnya dpn hotel kitorg mmg ada tempat burung lepak ihihihi..so seronok la #aishzhafran hari2 tiap2 waktu nak kejar burung..ada banyak port burung ni tp kat dpn hotel kitorg ni agak luas so burung2 pun banyak..emmm since ni adalah trip #semiDIYumrah so semua adalah dalam bentuk budget..but still selesa boleh tido..ihihiihi..dalam range mampu jalan( utk org berusia cth dedi saya) ok laa..jauh2 sian pulak kan..uhuhuhuhu.. #syiekinazam #mamafaizzhafran #fauzifamili


Thursday, April 9, 2015

Instagram : syiekinna



#aishzhafran the chipmunk..tgk laa bkn kesah pun org nk bergambar ke ape..kat #mekah si aish ni asyik beli popcorn je..mmm sekitar #masjidilharam mmg tgh sebok dgn construction..sana sini habuk..nasib bekal face mask dr malaysia..ihihihi.. #syiekinazam #semiDIYumrah #mamafaizzhafran #fauzifamili


Sunday, April 5, 2015

Instagram : syiekinna



Permintaan #aishzhafran nak pergi dekat dengan #kaabah ..mula2 mcm nervous nak bawak die ke sana sbb ramainya jemaah memang tak dpt nak cakap cemane..masa smpi ruang tawaf tak berapa penuh..halfway tawaf(tak niat tawaf pun, just nak pusing kot2 ada ruang yang boleh masuk ke depan kaabah) tiba2 penuh dgn jemaah yg semua bertolak2, aish nangis plak sbb terkejut ramai tiba2, mama nye pulak panik attack sbb takut budak ni lemas dalam ramai2 ni, mmg dah nak jalan keluar dari ruang tawaf, tiba2 ada lorong kosong sampai betul2 depan kaabah.. Subhanallah memang menangis lah depan tu, dapat jugak budak kecik ni nak pegang kaabah.. Then, sbb masa saei umrah die dah tidor kan, so kita bawak die ke tempat saei, cemane jemaah lelaki yang perlu berlari di ruang lampu hijau saei, mama and aish pun lari lah jugak..seronok budak kecil ni.. Mmm bawak budak ke umrah ni mmg ada dugaannya, tp percaya lah, mesti ada yang manis sepanjang perjalanan umrah ni..insyaallah.. ;) #mamafaizzhafran #syiekinazam #semiDIYumrah #fauzifamili


Friday, April 3, 2015

Instagram : syiekinna



Hari pergerakan ke #mekah - 1) #aishzhafran berihram di hotel, tgh tunggu mutawwif.. 2) kami naik bas #saptco ..memang best bas ni..ada so called pramugara hantar food and drinks ihihihihi..free seats tak kisah nak duduk mana, so kitorg ber5 amik seats belakang sekali so luas sikit utk aish tdo..siap ada meja makan dalam bas.. ;) 3) di #birali tempat miqat #umrah, solat sunat dan bermula lah perjalanan umrah kami..dan bermula lah pantang larang ihram yang perlu dijaga.. 4) gerak dari madinah pagi, smpi mekah petang, siap2 check in hotel, makan2, gerak ke #masjidilharam ..siap semua dlm pukul 11pm.. #aishzhafran pun dah tertido kepenatan..alhamdulillah selesai umrah wajib kami di hari #anniversary ke 6tahun.. ;) #syiekinazam #mamafaizzhafran #semiDIYumrah #fauzifamili


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...