iklan atas

Mari mari mari..

Thursday, May 31, 2012

Biz Tips: Sukses dalam Bisnes

Assalamualaikum

Alhamdulillah..sejak menceburkan diri dalam bidang biz secara serius nie, aku lebih suka membaca artikel2 berkaitan motivasi, tips2 untuk sukses, kisah2 kejayaan org2 yang dah berjaya dan macam2 lagi..semuanya sebab aku nak jadi orang yang sentiasa bersemangat, sebagai panduan untuk aku jalankan biz nie dengan lebih teratur dan juga agar aku sentiasa motivated tengok kejayaan org lain..kalau dulu aku asyik skodeng blog2 org yg dah sukses, yang dah "kaya", tapi skang aku cuba untuk capai mcm ape yg dorg dapat.."kalau org lain boleh, aku pon mesti boleh.." :)

ok laa so hr nie just nak share sedikit tips untuk sukses dalam bisnes..Point2 yang aku dapat nie dari SINI (credit to Adam Narzuan) and aku cube elaboratekan mengikut pendapat dan cara aku sendiri..ok? so let's cekkidout...ihihihihi

Berani untuk memulakan
Jangan takut untuk memulakan langkah dalam perniagaan. Jika anda sudah berani berniaga secara kecil kecilan, mengapa tidak anda berniaga secara serius. Orang yang berjaya selalunya orang yang berani. 
Memang pada mulanya aku TAKUT..takut nak buat biz..tapi bila fikirkan yang aku nie memang dari dulu minat utk berniaga tu ade(siap berangan nak bukak spa, tadika ihihihi), dan tambah plak aku pernah buat biz secara kecil kecilantak termasuk senarai MLM yang aku pernah joined sebelum kawen dulu, dan hubby aku pon ade pengalaman biz kecil2 die jugak..aku rase mcm aku masih suke nak berbisnes..ahahahah kate org "gagal sekali tak bermakna gagal selamanya" kan? lepas pengalaman sendiri pakai korset PB (refer SINI dan SINI) dan kalau carik dekat internet pon memang byk sgt testimonial pasal PB, suami encourage aku untuk buat bisnes nie..aku dah pakai PB, dan aku puas hati, why not aku share tentang korset nie dengan org lain? and lepas dengar biz presentation dari Isma, and aku nampak yang MLM Hai-O nie tak seperti MLM2 yang lain(or mungkin biz plan yang dipresentkan lebih clear dari segi objektif, modal, cara biz nie di jalankan etc) so aku beranikan diri aku untuk cuba..

Berani keluarkan modal
Semua tahu perniagaan adalah satu kerjaya yang mampu memberikan kemewahan, kekayaan harta yang berganda. Tetapi ramaikah yang berjaya dalam bidang perniagaan?  Kejayaan tidak terjadi jika mereka takut untuk keluarkan modal. Oleh itu jangan takut untuk keluarkan modal yang besar untuk perniagaan kerana jika anda bersungguh-sungguh selain mempunyai ilmu dalam perniagaan serta strategi yang betul, anda pasti akan berjaya.


Untuk bab modal nie, mungkin agak sensitif bagi sesetengah orang..Macam aku dulu, ingatkan MEMANG KENE, PERLU DAN MESTI keluarkan modal yang besar..which is puluh2 ribu..tak semestinya..modal ahli pon boleh buat biz nie..even modal kecil pon boleh tau..ikut kemampuan masing2..and untuk yang hanya dapat keluar modal kecil tue, kene usaha lebih sikit laa(ade strategy dan plan tersendiri) kalau memang berazam nak dapat income besar..
Ape yg aku nmpk bila dah join biz nie, advantage dkt kita bila kita dapat kuarkan modal besar nie banyak sgt..macam jual PB nie, ramai org nak beli secara ansuran..rata2 yang tanye semuanya nak beli secara ansuran..bila kate org nak beli secara ansuran tue, automatik kita kene paham yang kita sebagai penjual, kene la kuarkan modal dulu..betul tak? so bila kita dah kuarkan modal(let say modal yang besar tue), dan kita ade customer yang nak beli secara ansuran, every month pon memang kita akan dapat payment dari dorg..kan? so berbaloi tak keluarkan modal yang besar tadi? :)

Berani tanggung risiko
Ada peniaga yang sangat takut rugi. Bagi mereka ia adalah musibah bagi diri mereka. Sebenarnya kerugian bagus diperingkat awal perniagaan kerana dari kerugian kita boleh berfikir secara lebih matang dan lebih berhati-hati terhadap apa yang dilakukan. Belajar dari kesilapan jauh lebih baik dari mengulangi kesilapan yang sama berulangkali. Ini bererti kerugian tersebut mampu mengajar kita untuk berfikir lebih positif dan berjaya.


Yang nie kita as penjual memang kene berani tanggung risiko..macam aku yang pernah joined MLM lain sebelum nie, memang terduduk jugak laa kalau fikirkan kisah2 lama diri kene tinggal oleh upline..dengan RM yang telah dilaburkan..ihihihihi...semua tue sebagai pengajaran utk aku pilih yang terbaik dalam biz nie..ape yang penting kalau kita nak involve dalam biz berangkai mcm nie? bace SINI.. :)

Rajin berusaha
Tiada orang yang malas beroleh hasil. Oleh itu untuk berjaya anda perlu rajin berusaha. Dalam perniagaan sudah tentu anda tidak mahu menanggung rugi selepas banyak melaburkan wang. Kalau tidak mahu rugi anda perlu berusaha keras untuk mendapat keuntungan dalam perniagaan yang diusahakan.


Ok..untuk rajin berusaha nie aku tak boleh pakse korang..aku boleh tolong ingat2kan..ihihihihi..ye laaa kalau diri sendiri takde inisiatif untuk berjaya dalam bisnes, kuar modal besar mane pon tak gune jugak..so, let say korang dah kuar modal besar, dan ade sets dlm tgn, jgn la pergi peruk dlm almari, tapi tak buat promosi atau marketing..once kita dah ceburkan diri dalam bidang perniagaan, kita kene la buat promosi and marketing tentang barang2 yang kita nak jual..jgn kate jual PB je kene buat mende nie, mane2 perniagaan pon..jual baju budak, jual baju menyusu, semua perlukan marketing dan promosi..biar semua org tau kita nie buat bisnes..bila org nampak kita nie memang bg komitmen bagus dkt bisnes yang kita buat, InsyaAllah orang tak takut untuk beli dari kita..dan sekarang nie dkt mana2 pon org boleh jual..blog, FB, twitter, iklan dkt surat khabar, forum2, macam2..kalau dulu nak kene pergi rumah org, ketuk2 pintu jual barang, sekarang mane ade..promote dkt FB, rmi yang bertanya..so takde alasan dah susah nak jual laa..takde org beli laa..mcm2..

Ikut langkah orang yang Berjaya
Jadikan kejayaan orang lain sebagai kayu pengukur untuk anda berjaya. Secara tidak langsung ia menyuntik semangat kepada diri anda untuk berjaya. Paling penting elakkan sikap “hangat-hangat taik ayam” kerana ia pasti akan membuatkan anda kecundang dalam dunia perniagaan.


Yang nie aku suke..memang dari dulu aku slalu skodeng blog2 org yg dah sukses dalam biz ni..ahahaha tapi skodeng je laa..nak mule takut..pastu jeles..apsal die boleh? apsal die dapat buat? apsal die itu? apsal die ini? lepas join biz nie, and nampak cemane biz nie boleh buat kita pon berjaya mcm dorg, aku sentiasa bace kisah2 kejayaan dorg..so automatically aku akan sentiasa motivated..and sentiasa nak berjaya mcm dorg..kalau korang rajin, bace laa..

DSM Ismalina (my direct leader :) )

semoga ape yang dikongsikan hari ni, dapat bantu kawan2 yang masih keliru nak buat biz ke tak..tak kisah la biz jual PB ke, jual baju budak2 ke..skop biznes nie luas..tapi nak berjaya dalam biznes, tips nye still sama..:)

akhir kata, kalau lepas bace my entry nie, rasa nak tau tentang biz nie, atau tentang team FABULOSITY, jangan malu2 utk email me
lola_kynai@yahoo.com
atau call/msg
012-6891643


P.S: Trip to LONDON + PARIS dah nak mula..tak nak ke trip free dari company? :)


Wednesday, May 30, 2012

Mimpi tentang Mekah

Assalamualaikum..

Subhanallah..Tido malam tadi aku mimpi berada di kota Mekah..
dengan kawan2..kali nie bukan untuk bertugas..aku pon tak berapa clear sgt yg aku ingat kitorg tgh berkumpul dkt bas yang bawa jemaah..ada beberapa kawan yang aku perasan..Hajjah Baiti, Haji Hasrol, ade 3-4 org aku tak ingat sangat sape, tp kawan lame laa..ihihihih..rase mcm jd tour guide utk jemaah pon ye jugak..ntah..ihihihih..Tapi seronok sebab dapat solat depan Kaabah, ziarah Mekah..rinduu.. :(

Rase mcm berat je nak bgn pg td sbb nak sambung mimpi..tapi bile dgr alarm azan subuh, baru terjaga..cepat2 bgn utk solat subuh..pas solat tu teringat mimpi ada dkt Mekah, rasa rinduuunyyaaaa nak berada dekat sana lagi..rindu nak beribadah dekat Masjidil Haram..rindu suasana Kota Mekah dan Madinah..rindu sangat2..

Bawah nie yang aku jumpa utk tafsiran mimpi aku tue..Kalau betul, alhamdulillah..kadang2 mimpi nie mainan tido..ape2 pon aku sentiasa doakan yang aku ade rezeki untuk kembali ke sana..kali nie nak pergi dengan suami dan keluarga..InsyaAllah..semoga dipermudahkan urusan dan dipanjangkan umur lagi untuk ziarah rumah Allah..Amiiinnn..

* Mimpi melihat kota Makkah, bererti akan menziarahi Ka'bah.
* Mimpi pergi menuju Makkah untuk urusan perdagangan, bukan untuk menziarah ke sana, bererti amat berminat sekali dengan kesenangan duniawi, atau bererti bertambah rezeki dan kenikmatannya.
* Mimpi berada di jalan kota Makkah, bererti Allah S.W.T. memberi rezeki menunaikan haji.
* Mimpi berada di kota Makkah, tetapi dia sibuk dengan soal-soal ibadah serta tidak mempedulikan urusan-urusan duniawi, bererti memperoleh manfaat dalam urusan duniawi atau akhirat.
* Mimpi berada di kota Makkah, tetapi dia sibuk dengan kejahatan-kejahatan dan perbuatan yang buruk, bererti dia memperolehi sesuatu yang kurang menyenangkan.
* Menurut Ismail-As'as, mimpi melihat kota Makkah dalam keadaan makmur, banyak kenikmatan, bererti memperolehi kebaikan dan mendapat harta.
* Ada pendapat mengatakan bahawa sesiapa yang bermimpi berada di jalan kota Makkah, maka apabila dia sakit, bererti akan sembuh. Kadang-kala bererti sudah dekat ajalnya, isyaAllah.
* Mimpi berada di Tanah Haram kota Makkah, bererti aman dari segala keburukan dunia. Firman Allah S.W.T. dalam Surah al-Ankabut 29:67 :
Bermaksud:"Apakah mereka tidak melihat bahawa sesungguhnya Kami menjadikan (negeri mereka) tanah suci yang aman, sedangkan manusia saling tangkap-menangkap di sekeliling mereka (berperang)."
Atau boleh juga bermaksud menunaikan haji.
* Mimpi melihat di Tanah Haram ada seorang raja yang adil, bererti kebaikannya terkenal, perbuatannya juga baik. Jika orang bermimpi ialah orang yang tidak baik, maka takwilnya juga tidak baik.
* Mimpi melihat Ka'bah, bererti melihat penguasa atau pegawai tinggi.
* Mimpi rumahnya menjadi Ka'bah, kemudian ramai orang-orang berziarah ke situ, bererti dia memegang kekuasaan tentang keperluan orang ramai, atau menjadi imam satu jemaah, atau dikurniai suatu kebaikan atau kenikmatan.
* Menurut Abdullah al-Karmani, mimpi melihat Ka'abah, bererti selamat, iman dan Islam. Jika yang bermimpi ialah orang sakit, bererti sembuh dan dikabulkan doanya.
* Mimpi wajahnya diusap dengan hajar aswad dan menciumnya, bererti bersahabat dengan para ahli ilmu dan memperolehi ilmu serta pelbagai faedah daripada mereka.
* Mimpi berada di makam Ibrahim, bererti pergi haji dan pulang dengan selamat.
* Mimpi melihat Kaabah tanpa diiringi ibadah haji atau amalpamal yang lain, bererti dia melecehkan agamanya.
* Mimpi tawaf mengelilingi Kaabah, dengan mengamalkan sesuatu daripada ibadah haji, bererti baik dalam ibadah dan urusan duniawinya, sesuai dengan banyaknya amal yang dia kerjakan.
* Mimpi menuju ke Kaabah, bererti tekun kepada kebaikan-kebaikan ibadahnya dan duniawinya, atau mengabdi diri kepada penguasa.
* Mimpi ibadah hajinya kekurangan amal-amal sunat, bererti terjadi sesuatu di dalam agamanya.
* Mimpi Kaabah berada di dalam rumahnya, bererti mempunyai kemuliaan, kebesaran dan kehormatan. Atau mengahwini seorang perempuan yang tinggi martabatnya, yang baik dan jujur.
* Mimpi melihat Kaabah dan melihat kekurangannya, maka takwilnya kembali kepada penguasa atan pegawai di situ.
* Mimpi memasuki Masjidil Haram, bererti selamat. Firman Allah S .W.T. dalam Surah Ali Imran 3:97
Bermaksud: Barang siapa memasuki Masjidil Haram, bererti selamat."
* Menurut Ja'afar al-Sadiq, mimpi melihat Kaabah bererti khalifah, imam besar, serta selamat bagi orang mukmin.
* Mimpi berada di Safa, bererti bersih kehidupannya.
* Mimpi mengerjakan saie bererti berbuat kebaikan.
* Mimpi wukuf di Arafah, bererti menebus dosanya dan mendapat keampunan Allah S.W.T.
* Mimpi berada di Mina, bererti sampai kepada tujuan. Jika sakit bererti sembuh. Disebutkan juga bererti lepas daripada dosa atau mendapat kesembuhan. Disebutkan dalam sebuah syair Arab, yang bermaksud:
"Hai orang-orang yang pagi-pagi pergi ke Hijaz dan La'la', naiklah ke lembah Mina dan lembah Ajra' dan tanah yang tidak menyesal bagi yang menuruninya. Di lembah Mina ada semacam ubat bagi semua hati yang sakit."
* Mimpi berada di tempat-tempat tersebut di atas, bererti mendapat kebaikan.
* Mimpi mengerjakan ihram, bererti menyendiri dalam mengerjakan ibadah atau keluar daripada berbuat dosa.
* Mimpi mengerjakan ibadah haji, bererti baik pada umumnya.
* Mimpi mengerjakan ibadah haji dan kembali daripada haji, bererti tercapai cita-citanya.
* Mimpi berada di dalam suatu rombongan, bererti mendapat rahmat daripada Allah S.W.T. Sabda Rasulullah s.a.w.bermaksud:
"Berjamaah itu adalah merupakan rahmat."
* Mimpi berhenti di tempat perhentian bersama-sama rombongan, bererti mendapat ketenangan dan ketenteraman.
* Mimpi bersama-sama dalam satu rombongan tetapi ketinggalan, bererti peringatan, keinginan atau menangis.
* Mimpi berada dalam suatu rombongan kemudian mencari sesuatu tetapi tidak berhasil, bererti tidak baik.
* Kadang-kala mimpi melihat suatu tempat atau suatu kota boleh ditakwil dengan maksud yang terkandung dalam nama tempat atau kota tersebut, umpamanya Mina bererti harapan.

Rujukan: Muhammad Ibnu Sirin (Terjemahan: Abdul Hamid & Azman Ayob). 2004. ENSIKLOPEDIA TAFSIR MIMPI MENURUT TRADISI ISLAM. Kuala Lumpur: Crescent News (KL) Sdn. Bhd. m.s 531-535.


Info copied from : SINI

::Haji Hasrol, Hajjah Syiekin :) and Haji Term::

::selesai sudah::
::wif Hajjah Baiti:: 
::suasana masa subuh di Masjidil Haram::


Tuesday, May 29, 2012

Biz Holiday: London + Paris?

Assalamualaikum..

EXCITED!!!

The only thing that I can described how I feel bila tau biz company akan announce incentive trip tak lama lagi..dah berape hari tak dpt tido malam sebab pikirkan strategi nak qualifykan diri utk trip nie..ke mana?

LONDON + PARIS!!!!!

::ape yang bestnye trip nie?::

TIKET? -----> FREE
ACCOMODATION? -----> FREE, HOTEL 5* PLAK TU!!
TRANSPORTATION MASA DKT SANA? ----> FREE
MAKAN MINUM? ----> FREE
DUIT SHOPPING? ---> ihihihihihihi.. GUNA DUIT BONUS LAA.. :)

and for the 1st time company buat 8days trip
3days in LONDON, 3days in PARIS

fuhhh fuhh..
tak pernah terfikir ade peluang nak ke sana FOR FREE!!
tinggal diri sendiri je nak bertindak
tu yang buat tak dpt tdo malam..
aaahhhhh nak HONEYMOON dekat LONDON + PARIS!!!

ohhh yee the trip will be in MARCH 2013..our wedding anniversary!!
aahhhhhh nakkkkkk rebut peluang nie betol2...

So, untuk trip LONDON + PARIS nie, I betul2 nak ajak at least 3orang baru yang betul2 serius nak same2 qualifykan diri utk dpt trip nie..yang serius nak buat biz nie..yang serius nak ubah punca pendapatan masing2 atau pon keluarga..yang serius boleh bagi kerjasama utk kita capai sama2..PLEASE PLEASE PLEASE open your heart dan let's do this together..Cemane Isma guide I all the way in this biz, InsyaAllah I'll do the same too..konsepnye FOLLOW THE LEADER!!! Kita penuhkan flight dengan TEAM FABULOSITY and tak lupe, boleh bawa pasangan masing2 yee..heii!!! KOTA CINTA PARIS, TAKKAN NAK PERGI SORANG2..ihihihihih...

Once you qualify the trip, you dah Diamond Sales Manager(DSM) dalam 3-4bulan shj..you dapat anugerah Jam Tangan..monthly income dalam RM8K ke atas..CONFIRM!!

nak lagi power, sapa dapat pecah rekod jadi Crown Diamond Manager(CDM) sepanjang qualification period ni, CDM Salha akan bagi hadiah besaaarrrr dkt yang berjaya..nak tau ape hadiahnye? haaa...rahsiaaa..Kita buat dulu..1 step ahead..

So untuk yang masih takut2, risau boleh ke aku buat? boleh ke aku jual PB nie? Boleh ke bla bla blaa... please..motivate yourself, doa semoga diberi petunjuk, buat solat istikharah..kalau dengan biz nie dapat ubah kehidupan anda, kenapa tak bagi peluang dkt diri sendiri utk mulakan?

tak kisah ape background anda, semua boleh buat...buka minda, lapangkan hati untuk mulakan ilmu baru, ilmu biz dan sentiasa mohon dari Allah semoga niat kita untuk membantu famili diberkati..:)

ooohhh just nak share pic2 London and Paris utk tatapan anda semua..:)

::LONDON::
::Eyes of London:: 
::Tower Bridge:: 

::PARIS::
::Disneyland:: 
::Eiffel Tower fuuhhhh:: 
::Macaroon nyum3:: 

Incentive besar nie, sayang kalau anda tak rebut peluang nie..JOOOOMMMM!!!! :)

lola_kynai@yahoo.com
atau call/msg
012-6891643

FB : Syiekin Azam



Monday, May 28, 2012

Tazkirah: Terpeliharakah aurat kita?

Assalamualaikum..

Hari ni just nak share pasal aurat..mmm kesah awal aku mule bertudung..

p.s: aku wat entry nie bukan nak buke pekung diri sendiri ke ape..or nak ckp aku nie bagus ke ape ke..just nak share sumthing and ingatan buat diri sendiri..kita nie manusia mudah lalai..kalau tak suke, jgn bace ok? :)

rasenye rmi yang tau(or tak tau ihihihih) aku nie baru je bertudung lepas Aish dilahirkan..tue pon after sebulan berpantang, bila nak keluar, baru menggagau carik tudung nak match dgn baju(tudung mak aku la jd mangse..mase tue trend tudung mami sume tudung yg ade awning span ahahahah..ehh tak baek aku nie uhuuhuh )..and aku memang stress mase tue sbb aku nie dah la jadi gemok lepas bersalin..baju2 before bersalin semua pon jenis kecik2..last2 kuar pakai t shirt en suami je..sbb besar la skit kan? ihihihih..

ooo yee..actually dkt2 nak kawen and lepas kawen, en suami memang ada suruh aku bertudung..(dosa isteri ditanggung oleh suaminya, bukan lagi ayahnya) tapi aku mcm, emm nanti laa..bile tibe masa, aku pakai la tudung..pastu sbb aku malas kene soal byk2 kali bile nak bertudung, aku ckp, nanti laa lps dpt baby 1st aku pki la tudung..and dgn kuasa Allah, aku pon diberi rezeki mengandung awal..dan lps bersalin tue, aku pon bukakan hati aku utk pakai tudung sepenuhnya..

::1st outing aku bertudung, main bowling..ehh aku tak main..dh 4thn tak main bowling..nak main bowling laa before next pregnant..ihihihih:::

TAPI..aku silap dalam bab aurat ni..walaupon aku bertudung, aku tak jaga aurat yang lain..dari segi pakaian, hubungan dengan yang bukan mahram, and byk lagi rasenye yg aku tak jage..uhuhuhuhu..bukan la aku nak ckp aku nie bagus sgt, tp aku syukur sebab rezeki aku ke Mekah musim haji lepas byk menyedarkan aku tentang ilmu keagamaan nie..

banyak yang aku jahil sebenarnye..before nak gi mekah, aku dah bukak balek buku2 agama, stadi balek mane yg kurang paham, pahamkan dengan lebih jelas ape yang aku dah tau..dan dekat sana lah aku belajar sikit2 ilmu agama dari ustazah yg sama penginapan dengan aku..walaupon pada mulanya memang aku malu nak bertanya, even mende2 simple pon aku malu nak tanya..tp sampai bila kan? tue la peluang yang aku ada, ustazah dan ustaz yang memang duduk dgn kita hampir 3bulan, rugi kalau kita tak ambik peluang tu utk tanya mende2 yang kita tak tahu..walaupon mungkin bagi org lain, oohhh soalan mcm tue pon tanye? ihihihihi..tapi aku tak kesah..janji aku paham..syukur sbb ustazah pun memang bagi penerangan yang jelas, tak kedekut ilmu dia walaupon sedikit..dan kitorg pun tiap2 minggu ade ceramah agama...Syukran Ustazah Zainariah..:)

Lepas balek Malaysia nie, aku lebih selesa pakai jubah..ihihihih..nasib la borong jubah byk giler mase dkt sana dulu..sebab dkt sini jubah mahaaaalll..perrhhh aku pernah jumpa jubah yang sama aku beli dkt Mekah, sini dorg jual rm370!!! aku beli uhuhuhuhu tak smpi 100riyal pon..gi kerja aku pki jubah..senang je pakai sarung je kan? ihihihihi..kadang2 aku pon pakai seluar jeans, bj biase tapi kali nie, aku cuba untuk tutup aurat lengan dan bahagian bawah pinggang..ehh bawah punggung la kan? ihihihi pape je laa..tp yang penting, aku nak carik baju yang labuh2 dan tak ketat2 sgt..ohh yee..sape tau mane2 yang ade jual jubah dengan harga yang berpatutan dan cantik2, bgtau ok? nak tambah koleksi jubah.. :)

dekat Mekah dan Madinah kitorg memang pakai stokin sepanjang bertugas, jalan2, pegi makan, pergi beribadah..dan bila dah balek Malaysia, aku rase janggal plak bila keluar tak pakai stokin..biase jugak la kuar gi makan malam dkt kedai luar tue pki selipar je..tp rasa mcm tak selesa..kadang2 kuar kejap2 gi bank, gi kedai tak pakai stokin, tapi rase mcm tak best..ihihihih..so aku pon pki la stokin ke mana2 pon aku pergi..mase awal2 dulu ade yg tanye, memang nak berstokin ke? tak rimas ke pki stokin, Malaysia kan panas..ihihihih..alah bisa tegal biasa..dkt Mekah pun panas, boleh je pki stokin..InsyaAllah akan cuba untuk kekal mcm nie..bawah nie aku just masukkan info pasal aurat kaki..untuk ingatan kita bersama.. oohh ye..ustazah pernah bagitau, pakai lah stokin yang tak menampakkan kuku kaki kita..bukan stokin yang jenis halus mcm jaring tue.. :)

Info dari SINI
Namun kerana pergelangan kaki adalah anggota paling bawah dan sentiasa terdedah, maka ada rukhsah (keringanan) ke atasnya dalam menutupinya. Antaranya ialah:
  • Wanita yang di mana adik iparnya (adik lelaki kepada suaminya) tinggal tetap bersamanya dan suami dibenarkan untuk tidak menutup aurat kaki (pergelangan kaki) di dalam rumahnya oleh kerana ia akan sentiasa sibuk membuat kerja rumah yang mungkin mendedahkan ia dengan basah pada kaki. Namun jika adik iparnya bukan tinggal tetap (tempoh masa lama) bersama abangnya, maka tidak dibenarkan atas keringanan ini.
  • Wanita yang sibuk membuat kerja dapur, di mana dia terdedah kepada persekitaran dan pekerjaan yang basah, tatkala itu pula terdapat orang bukan mahram memasuki dapur untuk sesuatu hajat, maka keringanan ke atasnya untuk tidak menutup pergelangan kaki.
  • Wanita yang telah sangat tua (golongan-golongan nenek) dan tidak mempunyai langsung nafsu syahwat.
  • Darurat.
Oleh itu, tutuplah aurat kaki dengan apa cara sekalipun, sama ada melabuhkan kain sehingga tidak menampakkan pergelangan kaki atau gunalah cara mudah iaitu memakai stoking yang tebal supaya tidak ternampak pergelangan kaki dan warna kulit.

pastu pasal tudung..insyaAllah akan cube bertudung mengikut cara Islam..tudung yang menutupi dada..walaupon aku belum la lagi pakai tudung yg sangat2 labuh..InsyaAllah slow2 aku cuba..doakan yang terbaik ye kawan2.. :)

::credit to FB SINI:: klik utk lebih jelas :)

pasal aurat dengan yang bukan mahram..yang nie memang aku tak pernah jaga sebelum nie..uhuhuhuhu..sekarang nie aku dah tau..insyaAllah aku cuba untuk jaga aurat aku dgn yg bukan mahram sebaik2nya..InsyaAllah..so dari pic bawah nie mungkin boleh nampak dgn jelas dengan sapa yang kita perlu jaga aurat, boleh salam ke tak dan lain2 lagi..

::credit to FB SINI::

berpurdah? ihihihihi belum lagi ke arah itu..tapi ape2 pon, bila ternampak wanita2 yang berpurdah jalan2 dkt shopping complex, teringin jugak nak berpurdah..ihihihih..teringat mase dkt Mekah, kitorg jalan2 memang pakai purdah sebab nak elak habuk..tue purpose kitorg pakai purdah laa..kalau org arab pakai purdah memang sebab dorg tutup aurat..tp kan, pompuan2 arab, walaupon pakai purdah, nampak mata je pon, tapi dapat rasekan dorg tue sangat cantik..ke org arab memang muke dorg same je mcm tu ehh? ihihihih..
::ahlan wah sahlan::

oklaa..rasenye tue je nak share hari nie..semua ni untuk perkongsian bersama..takde kene mengena dgn yang hidup atau pon yang dah mati..ihihihih..kalau ada silap maklumat ke ape, mohon maaf awal2..akhir kata,

Seorang muslimah sejati akan berbicara begini:
Ku RELA stoking kaki ku BASAH terkena air yang melimpah daripada kakiku TERKENA PECIKKAN API NERAKA.
Ku RELA berpanas memakai jubah MENUTUP segala aurat yang ku JAGA daripada ku berendam dalam LAUTAN NERAKA.
Ku RELA rambutku disimpan RAPI terpelihara juga TUDUNGku labuh ke bawah dada daripada DIGANTUNG rambutku hingga MENDIDIH OTAK derita.


Nauzubillah..semoga dijauhkan 


Thursday, May 24, 2012

Biz Motivation: Nak Biz Tapi Takut?

Assalamualaikum..

Hari nie nak share something yang client/customer biase tanye pasal biz nie..Most of the reason nape dorg takut nak mula atau join biz nie sebab TAKUT susah nak jual PB..

TAKUT tu normal - bila kita nak mulakan benda baru , yang diluar zon selesa, memang natural untuk rasa takut :)
Susah nak jual? Takde susah mana pun, sebab:

Produk: Premium Beautiful ni dah 15 years kat pasaran, dah terbukti pun keberkesanannya ..testimonial pun berlambak ada
bila diri sendiri pakai pun, mesti ada kesan tersendiri :)


Rata2 yang pakai korset nie, ada testimonial mereka yang tersendiri..tak semestinya yang berisi je boleh pakai korset nie, yang kurus, wanita lepas bersalin, even lelaki pon boleh pakai..Bila kita dah guna korset nie, baru kita percaya yang produk nie memang dapat membantu masalah kecantikan dan kesihatan wanita..



Ilmu: Kelas disediakan FOC 2 times a week! Leaders pun sentiasa available untuk bantu :)


So far I tak berpeluang lagi nak ke kelas Rabu and Sabtu malam di B32(yang ni jangan ikut, lebih elok kalau kita boleh spend masa untuk ke kelas..InsyaAllah akan cuba utk ke kelas kat B32 tu..amik aura leader)..tapi I appreciate sgt bila my leader DSM Ismalina selalu turun Johor(almost every month), kitorg pun slalu contact thru phone, email, FB just untuk Personal Touch, updates on sales status, dapatkan tips and guideline on the biz and yang paling penting,  whenever I feel down sebab ade yang menghentam, mengutuk or yang tak senang dengan my choice involved in this biz, die selalu berikan kata2 semangat..leaders will always with us..awal2 berjinak2 dengan biz nie, tak dinafikan memang macam2 yang kita akan hadapi..tapi, kita sendiri kena kuat semangat untuk berjaya..and ilmu nie memang penting dalam nak berbiz..ilmu tentang produk, ilmu kepimpinan, ilmu handle clients, customers..even dkt tempat kerja pon kita akan diberi training before kita btol2 boleh handle any task yg diassigned dkt kita kan? so, back to basic, jangan malu nak belajar..tak salah kita bertanya jika kita tak paham, tak sure..malu bertanya sesat jalan..:)



Customer: Yang nilah yang ramai risau, takut takde customer! Let me tell you, as long as you do your marketing, insyaAllah tak akan ada masalah nak jual!

Make yourself visible, kalo even your family and friend pun tak tahu yang you jual Premium Beautiful, macam mana nak jual kan?

Kalau ada yang buat biz ni tapi tak terjual, confirm kurang EFFORT, ILMU and MALAS! cuba fikir, katalah paling teruk jual satu set sebulan...setahun dah boleh jual 12 set! 


Market Premium Beautiful sentiasa ada, sepanjang 11 bulan I buat biz ni, dah lebih dari 50 customer I jumpa…as long as ada kaum wanita, selagi tu ada market…so dun worry!

Lebih-lebih lagi kita ada INTERNET as a tool to market our product :) biz dihujung jari jer…and customer pun worldwide!


Sampaikan yang mintak cash instalment, terpaksa KIV sebab tak cukup set!

Sepanjang 5bulan I buat biz ni, my sets dah hampir habis..yang remaining nie pon dah dibooking oleh client, tinggal fitting, discuss on payment method and wallaaa, abis dah set..kalau nak berbiz, memang kita perlu buat marketing..kalau tak, sape pon tak tau kan? bila kita buat marketing nie, insyaAllah ade je rakan2 luar(yang takde mutual fren FB) akan add kita..sebab dorg nampak, ooo dkt jb nie ade yg jual PB..senang nak pergi fitting, senang nak discuss dan mcm2 lagi..even kawan2 dkt luar JB pon ade yang bertanya pasal PB..ape yang penting, kita yang kene buat marketing sendiri..kita yang kene promote produk yang kita jual...kalau duduk diam je dgn set2 dkt rumah tue, cemane? salahkan upline? salahkan company? adil ke mcm tue? tak kaannn...
Lagipun, ramai wanita dkt luar sana yang nak beli secara ansuran..so memang benefit la kalau kita join this biz and ada available set dlm tgn..senang nak bawak pergi fitting client, senang nak bg installment dkt client..lagipon PB nie memang dapat membantu masalah kesihatan dan kecantikan kita..:)




Masa: Of course, untuk dapatkan rezeki, kita kena usaha sikit - korban masa tu mestilah ada.Yang penting , berbaloi pengorbanan masa tu dengan return yang kita dapat :)
First income bermula dari RM4,500…kalo kena buat kerja sikit dalam 2 jam sehari, berbaloi kan?

Kita kerja kat office pun 9 jam+2 jam journey pegi balik = 11 jam sehari…maybe net income lebih kurang RM3,000 to RM5,000 jugak…
Biz ni bukan biz goyang kaki - tak buat apa2 pun dapat duit…. And macam yang I selalu cakap - just turn your non-productive time to biz time …it's that easy :)

Instead of gossipping, unnecessary chit chat, kurangkan masa bermalas-malasan kat rumah - turn that to something productive!


InsyaAllah masa yang kita korbankan untuk buat biz nie, akhirnya, manis hasilnya yang kita dapat..lagi2 mcm I nie dah hampir 2thn hidup berjauhan dengan suami..suami kerja di Penang, I pulak kerja di Johor..So, tak salah rasenye I berkorban untuk buat biz nie(buat masa nie part-time), insyaAllah bila tiba masanya, akan fokus untuk full-time pulak..hidup jauh2 mcm nie, tak seronok..sian anak..sian mak anak..ahahahahaha..and lagi satu, bukan biz goyang kaki, join biz org atas dpt duit ke ape ke..jgn salah konsep..biz nie, kau jual, kau dpt laa bonus..kau duduk je, kau tak dpt pape..paham? ihihihihih..


and lagi satu, jangan salah pilih group kalau kita nak join biz nie..macam I before join Hai-O, pelbagai jenis biz yang I dah cuba..dari modal yang kecik saaammmpaaaiiilaaaa modal yang besar..ape jadi lepas join? nadaaaa..modal ke mane..upline ke mane..bonus pon tak pernah dapat..trauma? yes..mule2 bila diperkenalkan dengan biz nie, memang trauma..memang takut pisang berbuah byk2 kali..ihihihihihi...kalau nak dikire modal yang telah dilaburkan untuk biz2 sebelum nie, memang terduduk jugak..ralat sebab kene tinggal? sangat ralat..sangat sedih..sangat rase tertipu..same mcm org luar sane yang maybe ade history mcm nie..

TAPI, bila dah pakai PB and dpt results kesihatan yang alhamdulillah, and setelah berbulan2 jugak skodeng team Isma nie dkt FB..(Fabulosity team) ahahahaha..mase tue memang yang paling aktif berbiz selain Isma ialah Wani, Fairuz and Wife die Erfa(ingat lagi mase tue Erfa tengah mengandung, tapi sekarang die dah capai tahap ke3 dalam biz nie..), and ade lagi beberape lagi team yang dah join group Isma, rase mcm best sgt tgk group nie..dari segi pencapaian sales, motivation, awards dan mcm2 lagi..especially dari segi relationship..

serius, yang nie memang I sendiri tak boleh nak nafikan relationship between teammates adalah mcm ahli keluarga..saling bantu membantu, saling support each other, and dorg dkt KL slalu gi makan same2..ihihihihih..takpe t kita organize BBQ dkt JB plak ok? dkt rumah Fai..ihihihih..(suke2 je nak organize dkt rumah org ihihihihi) and thank you so much to Isma sebab byk tlg fittingkan my clients yg dkt KL tue..kali nie, I tak terdetik pon perasaan rugi join biz nie, sebab InsyaAllah our relationship as a family nie akan berkekalan hingga bila2..Thanks Isma..and team fabulosity jugak..ohh bawah nie contoh2 la yang I boleh bg so that org luar tau cemane kukuhnya team Fabulosity nie..jangan risau kalau takut ditinggalkan ke ape..





Note: 
Credit untuk Isma for her FB post





Credit juge untuk FB Hazawani, Erfa and Fairuz :)



akhir kata, kalau lepas bace my entry nie, rasa nak tau tentang biz nie, atau tentang team FABULOSITY, jangan malu2 utk email me
lola_kynai@yahoo.com
atau call/msg
012-6891643


Wednesday, May 23, 2012

Testimonial Premium Beautiful

Assalamualaikum..

SHARING IS CARING!!! :)

  
 
 Tak percaya? Cuba duluuuu, baru taaauuuu..:)

Book appointment with me for free consultation and fitting..Sure tak rugi sekali invest, boleh guna lama..Jangan lupa Premium Beautiful ada LIFETIME WARRANTY.. :)

contact me for more details..

lola_kynai@yahoo.com
atau call/msg
012-6891643

FB : Syiekin Azam



Wednesday, May 16, 2012

aish sudah big boy!!

Assalamualaikum..

hari nie cite pasal aish la pulak..
mcm lame tak update development budak masam tue..

ooooo die skang sudah besar..
sudah big boy..
sudah bujang...errr...

rase mcm tak sangke yg Muhammad Faiz Zhafran yang dulunye baby, yg aku dok nyusukan siang malam pagi petang dengan susu aku sendiri, yang aku jaga makan dia, makanan tanpa gula dan garam, no junk food, no popok mami, yang hari2 aku kendong beg pam spectra dan juga beg medela pergi office utk project mooing stok susu Aish, takde handbag semua sumbat dalam beg pam je, sekarang nie dah besar..macam tak percaya..

Ya Allah..besarnya rahmat yang Kau berikan kepada kami..Indahnya ciptaanMu..syukur dgn rezeki anak yang Kau berikan..

sekarang dah 2thn++, byk sgt perkembangan yang aku sendiri pon mcm tak percaya Aish dah sebesar nie..ahahahahahah..mcm tipu je aku dah ada anak berumur 2thn++..adehh dehhh..kene prepare mental and physical for the next one la nampak gaya nya nie..:)

so, just to share perkembangan aish setakat nie..syukur sgt..:)

:: sudah pandai cakap, dan berborak dgn kita mcm org tua..kalau kita tanye pon die dah jawab full sentence..::

::dah pandai mengira tapi version die laa..ihihiihih..
"wan, tu, thee, for, fai, cix, even, eit, nain, ten"
"satu, due, tige, pat, ime, enam, ojoh, lapan, ilan, eloloh"

::kalau tanye die berapa harga baju tu? die jawab "eloloh elas" (sepuluh belas)::

::dah pandai pilih baju mane yg die nak pakai..takmo baju yg kita amik dah skarang::

::kuat makan..emmm ikut mud..tapi die memang suke makan..cume kene acah2 or main kejar2 nak bg die makan::

::pandai nyanyi...especially lagu stacy..eishh aish nie dr dlm perut lg die minat stacy kot..mase ngandung asal dgr lagu stacy, berguling2 die dlm perut..skang pon same..lagi kalau lagu kasanova, dh tarian kpop ke ape ntah die buat smbl nyanyi..and tak lupe jugak lagu kisah dongeng..aduuhhh kerut2 je dahi nyanyi lagu stacy::

::pandai so called mengaji juge..alhamdulillah die dah pandai sebut bismillah penuh, alif ba ta(ikut video yg aku download dkt henpon) al fatihah pon dah ingat skit2 ayat tp kita kene bace dgn dia, doa tido pon same, doa makan..:)

::dah pandai solat ikut kita..nampak mama pakai telekung, die pon sebok nak pakai selimut yg ade hooded tue..eishh..nmpk papa pki kain pelikat, die pon nak kain pelikat..adoii la anak..tp Alhamdulillah, die pandai follow solat..kalau dulu die nye rukuk tu combination rukuk + sujud, tp skang dah betol dah..doa pon pandai kuat je ckp amiiiiinnnn..and kalau die ikut kita solat mulut terkumat kamit je soksek2 ikut kita::

::pandai merajuk..aduuuhhh sgt drama king budak kecik nie...dlm proses membesar nie, memang kene byk bersabar..dgn die nie memang kita kene tegas2 skit..kalau tak naek lemak kan? kalau mama dah start kire satu, due, tige tue die tau laaa maksudnye..ahahahaha boleh jd hulk mama mcm nie..::

::kalau sebok2 tgh main2 mainan die, tetibe dtg mood die tak nak geng papa..siap peluk badan, cakap "taknak kawan papa" apsal ntah tetibe je..iihihihih sian papa..padahal papa dkt penang koott...

::selalu berebut henpon nenek die sbb nak main temple run..pergghhh mama pon tak reti main, die hebat main game henpon nenek..ahahahahah..tp skang nie mama dah pandai main temple run..wushu ajar..ahahahahah..::

::dah pandai request nak makan beknonoi(Mcdonald)..mentang2 la ade beknonoi dekat umah, asal lalu je die jerit "Yeayyy nak makan beknonoi" ahhahahahah hr2 lalu, boleh kopak mama engkau oiiiii...::

::sgt suke potong rambut dkt mamak..siap jd mamak dkt rumah main potong2 rambut..yg jd mangse disuruh jd customer? mesti laa bestfren aish akok azam!! ahahahahah

::and malam tadi, tgk die nak pakai bj sendiri..kita nak tolong, die takmo..terkial2 pki bj sendiri tapi effort die nak sarung baju and seluar tido tue, bila tgk rasa mcm sebak..ke terharu aku pon tak sure..tp tgk dia mcm tu, rasa mcm ahhh Aish dah besar!!! nak nangisss...uhuhuhuhu..

oklaaa mama emo..ahahahaha..tapi syukur sbb aish dah besar..syukur sbb dia dibesarkan dgn kasih syg yg tak berbelah bagi dari semua org yg sayang die..bukan stakat mama and papa die..onyang dkt swk and onyang dkt kg kulai, atok due2 belah, nenek due2 belah, pak long + mak long + baby, pak lang, wushu, aunty zana + uncle boy + aleesya, aunty ekin(aish panggil aunty mama sbb name same) + uncle pday + baby dlm peyut, uncle afiq, aunty ya, mama shifa + abah shifa + adek shifa, semua laahh..semua syg sgt dkt aish..

Aish, mama dan papa sentiasa berdoa agar aish jd anak yg soleh..anak yg dgr kata, anak yg pandai dalam pelajaran dunia dan akhirat, anak yg hormat org tua, binatang, anak yg hensem..jadi seorang abang yg baek terhadap adek2 aish nanti..jaga adek2 aish, syg dorg mcm mama and papa syg kan anak2 kami..insyaAllah..+ jgn lupe adek shifa dan juge bakal2 adek shifa yg lain..korg semua adek beradek ok?  :)

oklaa..luv u aish!!
::nak wat peace tp tak reti..blaja lg aish..:)

P.S: bila tanye "aish nak adek baby tak?"
       aish jawab "taknak..aish kan baby" cemane? ihihihih :)


Tuesday, May 15, 2012

Biz Motivation: holiday for FREE? Holland and Belgium?

Assalamualaikum..

Fuh fuh..tgk vid kat bawah nie..
aaahhhhhh TERUJA!!!


SEMUA NIE FOR FREE!!
HOLIDAY 5* FOC 3KALI/SETAHUN
INCOME PON 4-6ANGKA, AND EVEN MORE!!

JOIN OUR TEAM NOW...KITA PON BOLEH TRAVEL MCM NIE JUGAK..JOM JOOOMMM JOOOOOMMMM...:)

lola_kynai@yahoo.com
atau call/msg
012-6891643

FB : Syiekin Azam



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...