iklan atas

Mari mari mari..

Friday, March 15, 2013

6 KEBAIKAN MANDI SEBELUM SUBUH

Assalamualaikum..

Haa tgk tajuk pon tau, hari nie aku nak cite pasal mandi..

mandi sebelum subuh..sape yang ada bgn awal2 pagi and mandi before masuknya waktu subuh setiap hari?
sila angkat tangan..cepat ihihihihih..

ok..mcm aku, mmg diakui aku mandi lepas subuh..errr lepas subuh aku tdo balek sebenarnye and bangun balek masa nak gi kerje..uhuhuhuhu tak bgs sebenarnye..

tadi jalan2 cari info kesihatan dan kecantikan, terjumpa la satu artikel nie tentang kebaikan mandi sebelum subuh..jadi aku sharekan dengan kawan2 semua ye..INFO DIAMBIL DARI SINI..Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. antara manfaatnya ialah :

1. Kulit lebih lembut dan halus
pada waktu pagi selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

2. Melancarkan peredaran darah
jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.

3. Meningkatkan kesuburan
kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

4. Mengurangkan risiko darah tinggi
untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

5. Mengurangkan tekanan serta tenang
air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

6. Meningkatkan sel darah putih
mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit...


emm..byk kebaikan mandi sebelum subuh nie kan? lepas siap2 mandi dah boleh solat subuh..elok kalau tak tido balek uhuhuhuhu..insyaAllah nak cuba tak tdo balek lah..

so kengkawan, mana yang elok, boleh la kita sharekan dengan kawan2 yang lain ye..salam hari jumaat!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...