iklan atas

Mari mari mari..

Thursday, May 9, 2013

5 Kesilapan Wanita Dalam Menjaga Kesihatan Yang Perlu Diketahui!

Assalamualaikum..

Sumthing to share dengan semua wanita2 dekat luar sana..kadang2 kita tak perasan pon, tapi ni la hakikatnya..kita tak jaga kesihatan dalam kita tak sedar..

so, jom kita check ape kesilapan2 kita..sian kesihatan..ihihihih..

Sememangnya tubuh yang sihat dan tampak menarik merupakan idaman kalbu setiap wanita..tapi tahukah anda bahawa majoriti wanita di dunia ini banyak melakukan kesilapan dalam menjaga kesihatan diri..jom kita baca antara kesilapan-kesilapan yang seringkali dilakukan oleh wanita dalam menjaga kesihatan.

Pemakaian kasut tumit tinggi boleh menyebabakan masalah postur, tekanan yang berlebihan pada sendi dan penyakit seperti sakit belakang,kecederaan urat. Di nasihatkan supaya menggunakan menggunakan kasut tinggi yang tidak melebihi 1.5 inci

2. MEMBAWA HAND BAG YANG BERAT

Membawa hand bag yang berat boleh membaca kepada masalah belakang yang serius dan masalah leher kerana beban yang terpaksa dipikul diatas bahu pada setipa hari. Walaupun kesannya tidak dapat dirasa sekarang tetapi dibasihatkan supaya ubah tabiat ini dengan membawa benda penting dan tukar hand bag yang lebih kecil. Takkan nak tunggu kena baru nak berubah.

3. TIDAK MENANGGALKAN SOLEKAN SEMASA TIDUR

Akibat terlalu penat, kadang-kadang wanita tertidur tanpa menanggalkan solekan pada muka. tabiat ini boleh menyebabkan liang-liang roma tersumbat akibat dari kotoran dan minyak yang terkumpul semasa melakukan aktiviti harian. Selan itu juga, mata boleh gata-gtal jika solekan pada mata tidak ditanggal

4. MENGGUNAKAN SAIZ BRA YANG SALAH

kajian menunjukkan ia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang boleh berlaku termasuk sakit pada belakang, leher dan buah dada, sesak nafas, kerengsaan kulit, masalah peredaran dan juga cepat marah. Dinasihatkan supaya berhati-hati semasa membeli.

5. TIDAK CUKUP TIDUR

Statistik menunjukkan bahawa masalah tidur memberi kesan lebih ramai terhdap wanita daripada lelaki. Tidur boleh mempengaruhi tekanan darah wanita dan perasaan (mood) yang lebih daripada lelaki. Dibasihatkan supaya wanita mendapatkan tidur yang cukup setiap hari.

Info copied from here :) http://www.fuh.my/2012/11/5-kesilapan-wanita-dalam-menjaga.html#.UYsodaKnBFM


ok..tue je for today..

p.s: tgk dkt FB masih banyak pasal PRU13..bila lah nak abis semua nie kan? uhuhuhuuh..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...