iklan atas

Mari mari mari..

Friday, October 28, 2011

::Kerja vs cuaca di Madinah::

7/10/2011 2.30pm (waktu madinah)
Assalamualaikum..
Emmm skang nie waktu rehat..time kerja kami di sini bermula pukul 7am – 12pm..12pm-4pm rehat..4pm – 10pm..nie lah waktu kerja kami di sini..di madinah nie kami bertugas di Pusat Rawatan Madinah(lokasi jauh skit dr hotel, jalan kaki dkt 2-3km gak la hari2 ulang alik) ihihihih..

Mule2 terase lenguh kaki, semput gak la jalan ulang alik hotel-hospital tu..tp Alhamdulillah..alah bisa, tegal biasa kate org..dari hotel kitorg jalan ikut susur tepi masjid Nabawi, melalui perkuburan Baqi, lintas jalan raya yg bahaya mengancam nyawa..ihihih..sampaila ke destinasi..ermm nak tau nape aku ckp lintas jalan raya yg bahaya mengancam nyawa? Uhuhuhuh..sebabnye pemandu dkt sini bawak kereta mmg laaaaaajjuuuuu sgt2..kalo tgk kat Madinah nie, tak byk kereta yg dalam keadaan baik rupe die..mostly kete kemek2, calar balar, cermin pecah pon gamble je dorg drive..skit2 main hon..tgk je la pic at bwh nie..(contoh ehhh)

 ::kete ni ok lg condition die..ade yg lagi kemek::

Then bile smpi pusat rawatan, biase kami akan follow doctor2 buat rounding checkup patient..system yg dipakai system web-based..dan kat sini dorg gune wireless..biase takde isu sgt la during rounding tu except for assist user je la if dorg ade pape nak tanye mase tue..dan juge masalah network..sini tenet die takde la hebat sgt mcm streamix/unifi mcm kita kat mesia tue..tp oklaa bleh la pki..cume kdg2 biase la network terbatok2 tue, haa kami la org yg dicari..(padahal kitorg support application/system je) ihihih..so teman doctor check patient(kdg2 rase mcm golongan2 medical team plak rase bile involve dgn dorg) ihihihih..then bg training on application dkt user2 baru smpi dari Malaysia..rombongan kan ikut KT..so tugas kami jugak la utk bg training kat user..

Biase kul 12 tu kitorg gerak balek ke Masjid Nabawi utk solat..lepas solat, ape lg tawaf kidai laa…aahahhaha..pengsan wehh aku nie shopping je keje..pantang nmpk jubah lawa2, sume aku rembat..harga die pon ok laa and design pon cantik(compared to jubah kat mekah) nie dorg la yg ckp..aku tak tau la kalo2 kat mekah nanti aku borong jubah lg..ihihihi..tp aku suke tgk jubah2 kat sini..beza dgn yg kat Malaysia..kain pon jenis kain ok..cume bezanye aku tak dpt la nak beli jubah yg ade design kat bawah kaki tue sbb haruslah aku alter kasi potong bawah sbb aku kan rendang orgnye..ahahahaha..

Then dkt2 nak asar, kitorg gi masjid balek, lepas solat jln kaki ke hospital balek..kat sini mmg byk jln2..rasenye kalo kat Malaysia tu ade kempen “10000 langkah”, kitorg kat sini dah beribu2 langkah agaknye..mule2 mmg lenguh especially bile tdo mmg tdo mati laa..ahahaha..penat wehh..tp entah..2-3 hr tue jd mcm tak kesah dah..

Smpi opis biase ptg minum2 ptg je kat sini..sbb ptg tak heavy sgt..rounding pon takde..so biase kitorg tunggu je la kot2 ade yg nak ade 1-1 session on application..kami bersedia membantu..chewah..magrib biase kat hospital je laa..sbb nak jln2 malam tak digalakkan bg kaum perempuan unless kalo ade mutawwif(lelaki yg ditugaskan utk teman2 kaum2 wanita)..lps isyak plak biase nye akan ade sesi discussion dgn user/ kitorg bg training kat staf2 br/ jln2 pusing ward..saje tgk2 user gune application btol ke tak..mase nie la kami berkenalan dgn staff2..

Then kul 10pm kami balek keje..kalo ade rezeki ade transportation yg kebetulan nak ke area sane, bleh la tumpang naek ambulance..kalo takde, menapak la lagi skali berjalan kaki..ihihih..
Emm sepanjang dkt Madinah nie, kitorg kan kerje hari2..so hari2 jugak lah team kami wat riadah selepas kerje..haaa cube teka ape riadah kitorg? Ahahahahaha..kitorg tawaf kidai lagi..ahahaha..pastu bile penat, beli makan/minum, makan dkt perkarangan masjid nabawi..suasana malam dkt masjid adalah sgt cantik dan sunggu indah..subhanallah tgk masjid bile view mlm..dgn lampu yg terang, org rmi..mmg lawa laa..sure aku akan rindukan suasana dkt masjid nabawi nanti..uhuhuhuh..biase kul 12am kitorg balek bilik..mandi2 then tdo berdengkurrr…..

Cuaca plak kat sini mmg tersgt panas..40°C..even malam pon angin panas terasa..awal2 dtg tue aku asek berdarah idung je laa..tak pernah2 berdarah idung..minum byk air pon same..bibir pecah2 smpi jd tebal bibir sbb bengkak..sbb body kita pon br nak adapt dgn cuaca dkt sini, so nak recover balek harusla aku minum air berbotol2 extra tak macam di Malaysia..kat Malaysia pon aku minum byk, kat sini haruslah leebeeehh byk minum air..then pkila lipbalm..dan minumlah vitamin C Redoxon tue..awal2 aku smpi hr tue, aku lupe nak consume vit C and lipbalm pon ntah dlm celah beg mane ntah, aku tak pki..then bile dah kronik, br aku carik n jumpe, aku pki, Alhamdulillah makin ok la..

So tiap2 pagi aku akan minum vit C tue, lipbalm akan sentiasa pki biar bibir agak2 lembab, before gi keje sapu lulur mulur lotion bagai sbb sini kan pns terik..kering kulit kita..mlm before tdo pki gak lulur mulur lotion dah mcm tuan puteri dah aku..ahahahha..ye laa kat Malaysia rajin plak aku nak berlotion2 nie..tp sbb takmo kulit kering, aku amalkan jugak..dan minum air mmg kene byk..dan jugak krim tumit kaki pecah..uhuhuhuh..sian aku tgk tapak kaki aku..dah terkopek2 dah..so, aku pki gak la krim tumit kaki pecah..panas tau kat sini..

Then bile ulang alik hotel-hospital-hotel, mestila berpeloh sakan mengalir2..ihihihiih..tp tue laa..jln byk2 harap2la bleh wat aku kurus..uuhuhuh..tp makan kat sini menarik2..ahahaha nom nom nom…lgpon jln jauh2 mcm nie bleh la dijadikan praktis utk buat tawaf and saei nanti..insyaAllah..

Oklaa..pnjg plak..nah amik pic nurkasih sbb sini byk habuk, kitorg pon jd akak arab pakai purdah bile jalan2..ihihihih..




1 comment:

  1. selamat hari raya haji kien..thanks my dear..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...